מערכי שיעור בנושא פיוט המתאימים ליסודי
חג של פיוטים-סוכה ולולב
בשיעור זה נכיר פיוט לסוכות, המושר בקהילות רבות: "סוכה ולולה לעם סגולה" שכתב רבי יעקב אדהאן. הפיוט מספר על ארבעת המינים ומשוה אותם ל'אושפיזין', אבות האומה, אותם נהוג להזמין להתארח בסוכה. לרשותכם דף לימוד ובו משימות המתייחסות הן לתוכן הפיוט והן לביצוע המוזיקלי.
> קרא עוד...מדרשיר ליום ירושלים
משוררים רבים היללו את ירושלים והתפללו לראותה. בדף מדרשיר הבאנו שנים משירי ירושלים ומקורות רבים לעיון ולדיון על מקומה של ירושלים בחיי היהודים בעבר ובהווה.
> קרא עוד...מדרשיר לל"ג בעומר
אחד המוקדים לחגיגות ל"ג בעומר הוא ההילולה לכבוד רבי שמעון בר יוחאי. בדף 'מדרשיר' תמצאו פיוט העוסק בדמותו, ולצידו מקורות שונים על רשב"י ועל החג.
> קרא עוד...חג של פיוטים-פורים 'אור גילה'
בשיעור זה נכיר פיוט לפורים ממסורת יהודי ארם צובא (חאלב): "אור גילה" שכתב ר' רפאל ענתבי. הפיוט מספר את סיפור ההצלה עפ"י מגילת אסתר והמדרש.
> קרא עוד...חג של פיוטים-פורים 'אספר תהילות אל'
בשיעור זה נכיר פיוט לפורים ממסורת יהודי מרוקו: "אספר תהילות אל". שכתב ר' יעקב אלמליח. לרשותכם דף לימוד ובו משימות המתייחסות הן לתוכן הפיוט והן לביצועים השונים.
> קרא עוד...חג של פיוטים-פסח 'כי לו נאה'
בשיעור זה נכיר פיוט לליל הסדר המושר בקהילות שונות "כי לו נאה". לא ידוע מי הוא מחברו של פיוט קדום זה, אך הוא נפוץ בהגדות של קהילות רבות, מאמסטרדם ועד טוניס מחסידי בוסטון ועד יוון ואיטליה.
לרשותכם דף לימוד ובו משימות המתייחסות הן לתוכן הפיוט והן לביצוע לפי מסורת קהילת פרס.
חג של פיוטים-פסח 'בל ימוט נצח'
בפסח מתכנס עם ישראל למשפחותיו לספר ביציאת מצרים, כאשר לכל קהילה מנהגים מיוחדים לליל הסדר. בשיעור זה נכיר פיוט לליל הסדר המושר בקהילות לוב ותוניס "לבל ימוט נצח" ונתוודע למנהגים של קהילות אלו.
לרשותכם דף לימוד ובו משימות המתייחסות הן לתוכן הפיוט והן לביצוע המוזיקלי של הפיוט. (מתוך הספר 'שירים ושורשים' כרך ב').
חג של פיוטים-פסח 'אדיר הוא'
בשיעור זה נכיר פיוט לליל הסדר "אדיר הוא", פיוט שהיה מושר בקהילות אשכנז. לפיוט ביצועים רבים מסורתיים וחדשים מאשכנז, מבוכרה, מצ' אמריקה וכמובן מישראל.
לרשותכם דף לימוד ובו משימות המתייחסות הן לתוכן הפיוט והן לביצוע המוזיקלי של הפיוט. (מתוך הספר 'שירים ושורשים' כרך ב').
> קרא עוד...
חג של פיוטים-יום העצמאות "למולדת שובי רוני"
בשיעור זה נכיר פיוט הקורא לעם ישראל לשוב לארצו.
הפיוט נכתב במאה ה-20 ע"י אשר מזרחי בתוניס, כתוב לפי מסורת הפיוט הקדומה.
הפיוט מתאים לטקסי יום העצמאות וללימוד לקראת החג.
לרשותכם דף לימוד ובו משימות המתייחסות הן לתוכן הפיוט והן לביצוע המוזיקלי.
> קרא עוד...
חג של פיוטים-חנוכה-שני זיתים
בשיעור זה נכיר פיוט לא מוכר לחנוכה: "שני זיתים". שנכתב ע"י ר' שלמה אבן גבירול בספרד והיה מושר בקהילות אשכנז. המשימות בדף הלימוד מתייחסות הן לתוכן הפיוט והן לביצועים השונים.
> קרא עוד...חג של פיוטים: "אשורר שירה לכבוד התורה"
בשיעור זה נאזין לפיוט "אשורר שירה" ונעסוק בתוכנו ובמוסיקה לפיוט וכן נלמד לשיר את הפיוט. הפעילות מתאימה לקראת שבועות-חג מתן תורה או לשמחת תורה.
> קרא עוד...חג של פיוטים-טו בשבט א'
בשיעור זה נכיר פיוט לטו בשבט: "אז ירנן עץ יערים". זהו פיוט מודרני שנכתב לפי מסורת הפיוט ומעלה את שבחי ארץ ישראל ופירותיה ומסיים בבקשה לגאולה.
המשימות בדף הלימוד מתייחסות הן לתוכן הפיוט והן לביצועים השונים.
חג של פיוטים-טו בשבט ב'
בשיעור זה נכיר פיוט לטו בשבט: "יום טו בשבט הנהדר". זהו פיוט מודרני שנכתב לפי מסורת הפיוט ומעלה את שבחי ארץ ישראל ופירותיה ומסיים בבקשה לגאולה.
המשימות בדף הלימוד מתייחסות הן לתוכן הפיוט והן לביצועים השונים.
חג של פיוטים - תענית
בשיעור זה נכיר פיוט ליום תענית: "בורא עד אנא". הפיוט ממשיל את עם ישראל בגלות ליונה בכלוב, חרדה, כואבת, צועקת לאל, אביה לעזרה. מבכה את מצבה ומבקשת ישועה בקרוב.
> קרא עוד...גשם: "פתח אוצרות שמים"
בקשת גשמים היא מוטיב חוזר בתפילה. פיוטים רבים שוזרים סיפורי מים ומבקשים על הגשם. בשיעור זה נעסוק בפיוט "אל חי יפתח אוצרות שמים" המושר במספר קהילות.
> קרא עוד...יה הצל יונה מחכה - פיוט לחנוכה
בגיליון מדרשיר לחנוכה נפגוש את הפיוט "יה הצל יונה" לצד השיר "יונה עם עלה של זית", שבשניהם נצבת היונה כסמל לגאולה (מהגלות) או לשלום (בארץ). נעמוד על השווה והשונה ביניהם.
> קרא עוד...